CAR T-celtherapie behandeltraject

Als u en uw behandelend arts samen besluiten dat CAR T-celtherapie een geschikte therapie voor u is, dan kunt u een aantal stappen in uw behandeltraject verwachten. Deze stappen worden hieronder uitgelegd.

Eerst worden uw T-cellen verzameld1-2

Uw bloed zal worden afgenomen via een proces dat aferese wordt genoemd, of soms ook leukaferese. Vervolgens worden de verschillende onderdelen van het bloed gescheiden: plasma, rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Uw T-cellen (een witte bloedcel) worden verzameld en de rest van de cellen wordt teruggegeven aan uw lichaam. Dit proces kan een aantal uur duren.

Uw verzamelde T-cellen worden aangepast om CAR T cellen te worden.1-2

Uw T-cellen worden naar een speciaal laboratorium gestuurd waar de CAR's (haakjes) aan uw T-cellen worden toegevoegd. Het kan een aantal weken duren voordat CAR T-celtherapie klaar en beschikbaar is voor toediening. In de tussentijd kan uw behandelend arts andere behandelingen adviseren, de zogenaamde overbruggingstherapieën, om uw kanker onder controle te houden.

Uw arts zal u voorbereiden op de CAR T-celtherapie1-2

Een paar dagen voor uw CAR T-celtherapie krijgt u mogelijk een hoge dosis chemotherapie. Dit is om uw bestaande witte bloedcellen te verwijderen.

De CAR T-cellen worden teruggegeven aan uw lichaam1-2

U wordt opgenomen in de kliniek of het ziekenhuis waar u uw CAR T-celtherapie krijgt via een infuus.

Uw arts controleert u op bijwerkingen1-2

Na de toediening met CAR T-celtherapie wordt u door uw zorgteam goed gecontroleerd op mogelijke bijwerkingen. Soms kunnen deze bijwerkingen ernstig of levensbedreigend zijn en is extra behandeling of een langere opname nodig. Hoe lang u in het ziekenhuis blijft, hangt af van het risico op bijwerkingen. U mag het ziekenhuis verlaten zodra uw behandelteam dit veilig vindt. U moet na de toediening in de buurt van het behandelcentrum blijven, dit kan per behandeling verschillen.

Na uw CAR T behandeling zult u regelmatig naar het behandelcentrum terugkomen om onverwachte bijwerkingen tijdig te kunnen behandelen en om te controleren of de behandeling werkt. Dit kan per behandeling verschillen.

U heeft afspraken met uw behandelteam om te controleren hoe het met u gaat en om eventuele bijwerkingen in de gaten te houden 1-2

Om beter te begrijpen hoe CAR T-celtherapie op lange termijn werkt, blijven artsen u een tijd lang volgen. Ze meten het effect van de behandeling en houden bijwerkingen in de gaten. Hoe vaak u terug moet komen, bepaalt uw behandelteam.

 

Afhankelijk van welke CAR T-celtherapie uw behandelteam voor u geschikt acht,
kan het behandeltraject verschillen.